Forum Filologia polska, Uniwersytet Szczeciński - rok piąty Strona Główna
POMOC Rejestracja SzukajFAQ Zaloguj
Formy wypowiedzi dziennikarskiej
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Filologia polska, Uniwersytet Szczeciński - rok piąty Strona Główna » Rok II - semestr letni 2008/09 Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat

Formy wypowiedzi dziennikarskiej
Autor Wiadomość
Bati
Pani Adminka Wszechmogąca!

Post Formy wypowiedzi dziennikarskiej Odpowiedz z cytatem
Ma ktoś śmieszne artykuły na to?

Ze wszystkich miast wybierzesz właśnie to- najdroższy polski Szczecin.
Dlatego kocham Szczecin jak żadne z innych miast.
Wto Mar 10, 2009 16:21 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Reklama

Wto Mar 10, 2009 16:21
Serek
Ziomek ^^
Ziomek ^^

Post Odpowiedz z cytatem
Prowadzący: mgr Joanna Fabiszak
Nazwa przedmiotu: Formy wypowiedzi dziennikarskiej
Liczba godzin dydaktycznych: 30
Rok akademicki 2008/2009, semestr 3

Opis przedmiotu:
Przedmiot Formy wypowiedzi dziennikarskiej ma wprowadzać studentów w zagadnienia związane z komunikacją medialną, wskazywać na różnorodność form wypowiedzi i stylów funkcjonujących w jej obrębie. Uczestnicy kursu poznają genezę i definicje podstawowych gatunków prasowych oraz podstawowe klasyfikacje – podział na gatunki informacyjne (wzmianka, notatka, zapowiedź, informacja, relacja, komentarz) i publicystyczne (recenzja, artykuł, wywiad, felieton, esej). W trakcie prowadzonych zajęć studenci nabędą podstawy teoretyczne dotyczące wyżej wymienionych form, a także będą mieli okazję do wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce. Każde zajęcia bowiem zaplanowane są jako dwugodzinny moduł, w ramach którego przewidujemy ćwiczenia pisemne i analizę prac wykonanych przez studentów.

Tematyka zajęć:

1. Zajęcia organizacyjne.
2. Gatunki wypowiedzi dziennikarskiej (klasyfikacja).

Pojęcie rodzaju i gatunku, różnica między literaturą i prasą (wyznaczniki prasowości i literackości), pojęcie paktu faktograficznego.

• Słownik terminów literackich pod red. M. Głowińskiego, T. Kostkiewiczowej, A. Okopie-Sławińskiej, J. Sławińskiego, Wrocław-Warszawa-Kraków, s. 475, 174 (pojęcie rodzaju i gatunku).
• Chudziński E., Słownik wiedzy o mediach, Warszawa 2007 (gatunki prasowe).
• Bauer Z., Gatunki dziennikarskie [w:] Dziennikarstwo i świat mediów, pod red. Z. Bauera, E. Chudzińskiego, Kraków 2004, s. 143-173. (pakt faktograficzny)
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, s. 13-35.

3. Język i styl najbardziej typowych form wypowiedzi dziennikarskiej.

Odmiany funkcjonalne języka, pojęcie stylu, cechy stylu publicystycznego, artystycznego i potocznego. Różnorodność stylistyczna artykułów prasowych. Czy istnieją wysokie i niskie gatunki prasowe?

• H. Kurkowska, S. Skorupka, Stylistyka polska. Zarys, Warszawa 1958, s. 287-355. (style)
• Słownik terminów literackich pod red. M. Głowińskiego, T. Kostkiewiczowej, A. Okopie-Sławińskiej, J. Sławińskiego, Wrocław-Warszawa-Kraków (pojęcie stylu, styl publicystyczny).
• Fras J., Język i styl wypowiedzi dziennikarskiej [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s.11-20. (środki stylistyczne)
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, s. 178-198. (błędy)

Gatunki informacyjne

4. Informacyjność przekazu (pojęcie nagłówka, lidu, akapitu).

Pojęcie informacji i informacyjności przekazu, cechy informacji (co różni informację od nieistotnego faktu?), obiektywizm, komentarz/ocena. Pojęcie nagłówka, rodzaje nagłówków i funkcje, pojęcie lidu, rodzaje lidów i funkcje, budowa akapitu.

• Fras J., Informacyjność tekstu dziennikarskiego. Język współczesnych tekstów prasowych [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s. 31-46. (zagrożenia dla obiektywizmu)
• Fras J., Podstawy warsztatu pisarskiego, [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s. 61-70 (zdanie, akapit, lid, definicja, opis)
• Praktyczna stylistyka nie tylko dla polonistów pod red. E. Bańkowskiej, E. Mikołajczuk, Warszawa 2003, s. 125-147. (nagłówek, akapit)
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, s. 134-137. (o weryfikowaniu informacji)

5. Gatunki informacyjne cz. I. Sygnał [flesz], news, wzmianka, notatka, zapowiedź [zajawka]) – cechy gatunkowe, zasady kompozycji;

Jeszcze raz o stylu nagłówków, do czego przydaje się umiejętność streszczania? Jakie informacje powinny, a jakie nie powinny znaleźć się w newsie?

• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, s. 187-188. (styl nagłówków)
• Fras J., Nagłówek tekstu dziennikarskiego [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s. 105-111. (nagłówki)
• Stawnicka J., Innowacje frazeologiczne we współczesnych nagłówkach prasowych [w:] Język a komunikacja 1. Zbiór referatów z konferencji Język trzeciego tysiąclecia” pod red. G. Szpili, Kraków, 2000, s. 207-214. (nagłówki)
• Fras J., Język podstawowych gatunków dziennikarskich [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s. 77-83. (sygnał, flesz, wzmianka, notatka, zapowiedź)
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. II. (wzmianka, notatka, zapowiedź)
• Praktyczna stylistyka nie tylko dla polonistów pod red. E. Bańkowskiej, E. Mikołajczuk, Warszawa 2003, s. 331-349. (streszczanie)

6. Gatunki informacyjne cz. II. Informacja prasowa, sprawozdanie, relacja, raport – cechy gatunkowe, zasady kompozycji; sylwetka prasowa i jej rodzaje.

Podstawowe pytania informacji: co?, kto?, gdzie?, kiedy?, jak?, dlaczego?, w jakim celu?, z jakim skutkiem?; budowa informacji (ogólnie artykułu), pojęcie odwróconej piramidy; obiektywizm a komentowanie i manipulacja.

• Fras., Gatunki informacyjne [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s. 80 (sprawozdanie)
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. II. (sprawozdanie, relacja, raport)
• Bralczyk J., Manipulacja językowa [w:] Dziennikarstwo i świat mediów pod red. Z. Bauera, E. Chudzińskiego, Kraków 2000, s. 245-9.
• Manipulacja językowa w mediach. [w:]: Język w mediach masowych pod red. J. Bralczyka, K. Mosiołek-Kłosińskiej. Warszawa 2000, s.34-42.
• Fras J., Gatunki informacyjne [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s. 81. (sylwetka)
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. II. (życiorys)

7. Gatunki informacyjne cz. IV. Reportaż – geneza, rodzaje, język i styl gatunku;

Sposób pozyskiwania informacji do reportażu; po co cytować? Sposoby włączania cytatów do tekstu.

• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. II. (reportaż fabularny)
• Fras., Gatunki informacyjne [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s. 82.
• Praktyczna stylistyka nie tylko dla polonistów pod red. E. Bańkowskiej, E. Mikołajczuk, Warszawa 2003, s. 222-258. (nadawca, odbiorca, funkcje, tematyka i inne)
• Owsiany E., Uleczyć życie (szkic o reportażu) [w:] Abecadło dziennikarza pod red. A. Niczyperowicza, Poznań 1996, s. 19-36.

8. Ćwiczenia redakcyjne.

Gatunki publicystyczne

9. Artykuł publicystyczny – cechy gatunkowe, zasady kompozycji;

Specyfika wypowiedzi publicystycznych - język i styl przekazu, Pojęcie komentarza, relacja a informacja zinterpretowana, subiektywizm i obiektywizm prezentowania informacji

• Czamański R., Artykuł prawdziwych publicystów [w:] Abecadło dziennikarza pod red. A. Niczyperowicza, Poznań 1996, s. 37-43.
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. III. (artykuł, artykuł wstępny).
• Fras J., Gatunki publicystyczne [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s. 84-85.

10. Gatunki publicystyczne cz. II. Felieton – cechy gatunkowe, zasady kompozycji;

• Niczyperowicz A., Przepis na felieton [w:] Abecadło dziennikarza pod red. A. Niczyperowicza, Poznań 1996, s. 45-57.
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. III. (felieton).
• Praktyczna stylistyka nie tylko dla polonistów pod red. E. Bańkowskiej, E. Mikołajczuk, Warszawa 2003, s. 268-281.
• Fras J., Gatunki publicystyczne [w:] Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999, s. 85-86

11. ćwiczenia redakcyjne.

12. Gatunki publicystyczne cz. III. Recenzja – cechy gatunkowe, zasady kompozycji;

• Beryt Z., Doradca czy obrzydzacz? [w:] Abecadło dziennikarza pod red. A. Niczyperowicza, Poznań 1996, s. 65-71.
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. III. (recenzja, definicje, typologia).
• Praktyczna stylistyka nie tylko dla polonistów pod red. E. Bańkowskiej, E. Mikołajczuk, Warszawa 2003, s. 287-311.

13. Gatunki publicystyczne cz. IV. Esej – cechy gatunkowe, zasady kompozycji;

• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. III. (esej, definicje, historia, podziały, typologia).
• Praktyczna stylistyka nie tylko dla polonistów pod red. E. Bańkowskiej, E. Mikołajczuk, Warszawa 2003, s. 169-211.

14. Ćwiczenia redakcyjne.

Gatunki pograniczne

15. Wywiad, artykuł sponsorowany – cechy gatunkowe, język i styl; ćwiczenia redakcyjne.

• Pakuła Z., Kucharz i jego pieczeń [w:] Abecadło dziennikarza pod red. A. Niczyperowicza, Poznań 1996, s. 59-64.
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. IV. (wywiad, odpowiedź na list do redakcji)
• Gatunki dziennikarskie pod red. K. Wolnego-Zmorzyńskiego, A. Kaliszewskiego, W. Furmana, Warszawa 2006, r. V (marketing redakcyjny)

Literatura podstawowa:
15. Abecadło dziennikarza pod red. A. Niczyperowicza, Poznań 1996. (KP)
16. Bauer Z., Chudziński E., Dziennikarstwo i świat mediów, Kraków 2008. (BP, BG, FP)
17. Fras J., Dziennikarski warsztat językowy, Wrocław 1999. (KP, FP, BG)
18. Furman W., Gatunki dziennikarskie: specyfika ich tworzenia i redagowania, Rzeszów 2000. (KP)
19. Furman W. Wolny-Zmorzyński K., Kaliszewski A., Gatunki dziennikarskie. Teoria - praktyka – język, Kielce 2007. (BG)
20. Język w mediach masowych, (red.) Bralczyk J., Mosiołek-Kłosińska K., Warszawa 2002. (KP, FP)
21. Pisarek W., Nowa retoryka dziennikarska, Kraków 2002. (KP, FP)
22. Praktyczna stylistyka nie tylko dla polonistów, (red.) E. Bankowska A. Mikołajczuk, Warszawa 2003. (BP, KP)
23. Wojtak M., Gatunki prasowe, Lublin 2004. (KP, BG, FP)

Literatura dodatkowa:
1. Chudziński E., Słownik wiedzy o mediach, Warszawa 2007.
2. Dziennikarstwo od kuchni, (red.) Niczyperowicz A., Poznań 2001.
3. O warsztacie dziennikarskim, (red.) J. Adamowski, Warszawa 2002.
4. Goban-Klas, T., Media i komunikowanie masowe: teorie i analizy prasy, radia, telewizji i Internetu. Warszawa — Kraków (2001; 2002; 2004).
5. Manipulacja w języku, (red.) Krzyżanowski P., Nowak, P., Lublin 2004.
6. Zdunkiewicz-Jedynak D., Jak to napisać? Poradnik redagowania i komponowania tekstu, Warszawa 2001.
7. Ziomecki M., Skowroński K., Lis T., ABC dziennikarstwa, Warszawa 2002.

http://www.youtube.com/watch?v=-7RLsQFfaD0
Czw Mar 12, 2009 23:02 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
marta_de
Wielki Dyftong
Wielki Dyftong

Post Odpowiedz z cytatem
W związku z moją niebytnością mam pytanie - na czym stanęło? Jak będzie wyglądało zaliczenie?
Sro Mar 18, 2009 23:10 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Serek
Ziomek ^^
Ziomek ^^

Post Odpowiedz z cytatem
Jako że 16 marca mamy wolne, a Pani mgr chce mieć czas, by się zapoznać z reportażami, które mamy napisać, ogłaszam, że dnia 16.04 wysyłam reportaże w formie elektronicznej do mgr Fabiszak i do tego dnia czekam na waszą radosną twórczość na mojej skrzynce mailowej. Ten termin daje możliwość sprawdzenia wszystkich reportaży w ciągu tygodnia, gdyż kolejne zajęcia odbędą się dopiero 23.04.09.

Wto Mar 31, 2009 16:08 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
blanka
Zagubiony w Czarnolesie
Zagubiony w Czarnolesie

Post Odpowiedz z cytatem
zamieszczam linki reportaży, które mamy przeczytać, bo ze skanowaniem za dużo roboty Smile
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090207/REPORTAZE/87811343
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090124/REPORTAZE/194579934
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090221/REPORTAZE/458521398
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090222/REPORTAZE/345107577
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=752&w=91697809
http://www.zw.com.pl/artykul/42,336528.html
http://ciech.blox.pl/2009/01/Prawdziwy-smaczek-malego-browaru.html
Pią Kwi 10, 2009 12:56 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Serek
Ziomek ^^
Ziomek ^^

Post Odpowiedz z cytatem
Przypominam, że to, że jest po terminie, nie znaczy, że przestałem czekać na reportaże części grupy Smile

Czw Kwi 16, 2009 23:34 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Madzik
Zagubiony w Czarnolesie
Zagubiony w Czarnolesie

Post Odpowiedz z cytatem
O Boże!!! Ja żyłam w przekonaniu, że mamy czas do 20! nie wiem, co mi sie ubzdurało! Postaram się go skończyć i jakoś jutro wysłać. Postram się, podejrzewam, że i tak mi go pewne już nie sprawdzi albo coś.
Nie, no to trzeba być mną;/

Pią Kwi 17, 2009 23:12 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
Serek
Ziomek ^^
Ziomek ^^

Post Odpowiedz z cytatem
Spokojnie, jeszcze trochę osób zalega z reportażami, uprzedziłem, że doślę później Smile

Sob Kwi 18, 2009 11:49 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Madzik
Zagubiony w Czarnolesie
Zagubiony w Czarnolesie

Post Odpowiedz z cytatem
Wysłałam Ci ten reportaż wczoraj, a dziś zostałam uświadomiona, że masz innego maila, niż tego który ja posiadam (mam tylko ten, z którego wysyłałeś nam informację w tamtym semestrze, a tym jak dotąd nic do mnie nie dotarło;P) Piszę, bo nie wiem czy sprawdzasz starą pocztę. Jeśli nie to ja poproszę o nowy adres mailowy i najwyżej prześle jeszcze raz. (akurat jak na złość nie mam nikogo "dostępnego", kto mógłby go znać)

Pon Kwi 20, 2009 09:18 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
Serek
Ziomek ^^
Ziomek ^^

Post Odpowiedz z cytatem
Magdo, spoko luz, starą też sprawdzam, właśnie tak 'na wszelki wypadek'. Także Twój reportaż jeszcze wczoraj poszybował do mgr Fabiszak, możesz spać spokojnie Smile Pzdr!

Pon Kwi 20, 2009 12:24 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Madzik
Zagubiony w Czarnolesie
Zagubiony w Czarnolesie

Post Odpowiedz z cytatem
Ok, dziękuje za informacje:D
pozdrawiam:D

Pon Kwi 20, 2009 13:13 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
marta_de
Wielki Dyftong
Wielki Dyftong

Post Odpowiedz z cytatem
Co robimy z egzaminem? Ustalamy jakieś konkretne godziny, czy wszyscy wbijamy na jedną i toczymy walkę na śmierć i życie?
Nie Cze 07, 2009 17:46 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Bati

Post Odpowiedz z cytatem
E, zróbmy liste! Ja się nie pcham, jak rzekłam - to jest po Eska Rock Razz
Mateuszu, Tomku, ile trwało wasz wystąpienie?

Ze wszystkich miast wybierzesz właśnie to- najdroższy polski Szczecin.
Dlatego kocham Szczecin jak żadne z innych miast.
Nie Cze 07, 2009 18:45 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Serek
Ziomek ^^
Ziomek ^^

Post Odpowiedz z cytatem
jakieś 20 minut.

Nie Cze 07, 2009 22:02 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Serek
Ziomek ^^
Ziomek ^^

Post Odpowiedz z cytatem
"Proszę przekazać następującym osobom, że mają na mojej liście zajęciowe zaległości:

Karol HAjdukiewicz (9.04, 7.05, 28.05)
Magdalena Czupryna (7.05, 14.05)
Adriana Reczek (12.03, 23.04, 4.06)

do zaliczenia w sposób następujący: 1 nieobecność - informacja prasowa, 2 nieobecności - informacja i wzmianka, 3 nieobecności - informacja, wzmianka, sylwetka prasowa.
Jeśli otrzymam je meilem do czwartku, to może zdołam je sprawdzić i dopuszczę tych Państwa do egzaminu (chyba, że któreś z nich oddawało mi coś, czego nie odhaczyłam)

Dziękuję
JF"

Pon Cze 15, 2009 13:24 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama

Pon Cze 15, 2009 13:24

Odpowiedz do tematu    Forum Filologia polska, Uniwersytet Szczeciński - rok piąty Strona Główna » Rok II - semestr letni 2008/09 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5
Skocz do: